Instalație și utilaj de compostare în cadrul proiectului CRoCuS
Cleaner Rivers - Cleaner Seas (CRoCuS) – proiectul care vizează acțiunea sinergică a 4 ONG-uri și a 1 primării a diferitor țări din bazinul Mării Negre: Bulgaria, Republica Moldova, România și Ucraina, care s-au reunit pentru a elabora instrumente inovatoare de evaluare rapidă a deșeurilor solide din bazinul de captare fluvial și potențialul de reciclare a deșeurilor, promovarea și împărtășirea practicilor durabile de gestionare a deșeurilor, pentru reducerea la minimum a deșeurilor biodegradabile și a materialelor plastice. Poluările fluviale și marine sunt printre cele mai mari amenințări pentru ecosisteme, dar și pentru sănătatea umană și bunăstarea economică. CRoCuS este un proiect internațional cu un buget de 486 881,75 EUR asigurat de Programul UE de Cooperare pentru Marea Neagră 2014-2020. Partenerul principal este Earth Forever Foundation, Bulgaria.
Pe parcursul implementării proiectului au fost construite mini-sisteme de compostare, acestea fiind amplasate în regiunea Prutului inferior, dar și în comuna Piatra din raionul Orhei. S-au procurat utilaje pentru mărunțirea crengilor, care ulterior au fost acordate primăriilor.
Compostarea este un proces microbian prin care materialele organice, cum ar fi frunzele din gradină, resturile de bucătărie, deșeurile menajere și iarba tăiată, sunt transformate într-o formă accesibilă și valoroasă de îngrășământ organic numit compost. În natură, frunzele și crengulețe care cad pe pământ formează un strat bogat și umed de mulci care devine habitat pentru reciclatorii de bază ai naturii: râme, insecte și o mare varietate de bacterii și ciuperci.
Compostarea poate fi practicată fie în aer liber, fie în medii controlate și aproape oriunde pe glob, cu excepția zonelor polare și a deșerților. Acest proces are un mare potențial pentru gestionarea deșeurilor organice produse de oameni și a activităților acestora: deșeuri de bucătărie, resturi alimentare de la restaurant, deșeuri agricole, frunze și reziduuri vegetale din curți și grădini, carcase de animale, produse din hârtie și carton, lemn, și multe altele.
În iunie 2022 la gimnaziul din satul Piatra a avut loc o întâlnire a membrilor echipei AO Ecotox cu directorul gimnaziului Larisa Melnik, precum și cu angajații instituției de învățământ, unde s-au discutat detalii despre activități de îmbunătățire a compostării existente situate în școala satului Piatra (o împrejmuire în jurul unității și a butoiului). A fost instalat un butoi de compost, o îngrădire în jurul acestuia și un panou informativ.
Butoiul pentru compostare sau tumblerul de compost este un container găurit, sub forma unui cilindru care poate fi rotit cu ajutorul unui mâner pentru a amesteca și aera deșeurile organice. Cu ajutorul lui compostul se maturizează mai rapid și mai ușor decât într-o ladă obișnuită pentru compost. Tumblerul pentru compost poate fi confecționat din lemn sau metal cu unul sau două compartimente.
Ce se recomandă să puneți în compost: |
Ce NU se recomandă să puneți în compost: |
|
|
Cum folosim tumblerul pentru compost?
- Mărunțiți materialele mari în bucăți suficient de mici pentru a se încadra în dimensiunile butoiului de compost.
- Odată ce ați adunat o cantitate semnificativă de materiale, plasați aceste materiale în camera vasului de compost, în general în raportul dintre 25% materiale azot și 75% materiale carbon.
- Adăugați puțină apă dacă este necesar, astfel încât materialul să fie umed, dar nu foarte umed.
- Adăugați o lopată plină cu un starter de compost (compost deja format).
- Rotiți zilnic sau cel puțin peste o zi tumblerul de compost, de câteva ori pentru a asigura amestecarea și aerarea.
- La fiecare câteva zile verificați dacă nivelurile de umiditate sunt la nivelul cuvenit și că procesul de compostare și descompunere progreseaz
Tocătorul de crengi. Este un dispozitiv destinat lucrului pe teren. Este echipat cu două sisteme de tăiere separate. Dalta centrală este convenabilă pentru a produce o biomasă mai fină, potrivită pentru fabricarea brichetelor. Cuțitul lateral este potrivit pentru crengi cu diametru mai mare (până la 100 mm) care taie și se sparg simultan, făcând astfel biomasa potrivită pentru compostare.
Acest utilaj are un sistem automat de oprire în cazul în care utilizatorul introduce involuntar mâna în buncher. Tocătorul are câteva avantaje care îl fac foarte convenabil și durabil de utilizat în gospodărie:
• are un corp metalic;
• mărunțește ramuri voluminoase;
• este portabil, poate fi unit la tractor;
• are și un preț avantajos;
• este eficient;
• lucrează pe bază benzină.
Rumegușul obținut cu ajutorul tocătorului de lemn pot fi folosite pentru așternutul animalelor, protecția pădurilor și a solului, producerea de energie alternativă, compost și cărbune. Unii oameni folosesc acest rumeguș pentru a acoperi solul în grădina pentru un aspect mai frumos și îngrijit, cât și pentru reducerea pierderii apei din sol sau a supraîncălzirii solului în timpul canicular.